OKTOBERFEST

Snart är höstens höjdpunkt här!

OKTORBERFESTEN 
den 22 oktober med start kl 18.00.

Välkomstdrink, varmrätt, kaffe och underhållning.
Pris: 250 kr per person

Pris till kvällens bäst klädda som har anknytning til festtemat.

Anmälan senast den 14 oktober till
Karin 070-224 5550
Janet 070-212 9255 el janet.eckman@sca.com


BAKLUCKELOPPIS

Kom och fynda på Böljans loppis!
Lördagen den 27 augusti kl 11-14

Vårt café är öppet!

Knallar anmäler sig till Eivor 070-734 20 58
100 kr per plats/bord
 

Årsmötet 30 juli

Hela 40 personer mötte upp till föreningens årsmöte. Till ordförande för mötet valdes Hans Stenberg.
Birger Svensson som varit föreningens ordförande under de senaste 4 åren avgick och avtackades.
Till ny ordförande valdes enhälligt Lena Österlund.

 

Nyinvigningen

Efter årsmötet började invigningsfesten. Denna del av invigningen samlade ca 80 deltagare. Äntligen kunde vi fira att etapp 2 av upprustningen av bygdegården är klar och vi kan stoltsera med att ha en jättefräsch lokal med bl.a. ett cateringkök!
Invigningstalare var Anders Nyqvist. Därefter bjöds det på jättegoda snittar och dricka, sedan blev det kaffe och tårta. Trubaduren Petter underhöll med sång och musik medan solen stekte på oss alla!

Kl 19.00 var det dax igen. 85 glada medlemmar deltog i kvällens festligheter.
Först serverades en liten välkomstdrink och sedan fick deltagarna gnugga sina geniknölar med hjälp av en frågeslinga.
Därefter intogs middagen som bestod av grillat kött med en smarrig potatisgratäng, sallad och hembakat bröd. Sedan serverades kaffe och cheesecake.
Under middagen kom kvällens överraskning - Njurundas egen revydrottning Kattis Melander gjorde en bejublad entré och fick alla på ett strålande humör.
Kvällen fortsatte med att trubaduren Petter startade sin underhållning. Han fick oss alla att sjunga med i många kända sånger. Vinnarna av frågeslingan korades. Vi fortsatte att sjunga, dansa och trivas tillsammans
till långt in på småtimmarna!

Ett stort tack till alla som gjorde denna dag möjlig!
 


Julgransplundring för stora och små

Lördagen den 16 januari var det dax för årets julgransplunding på Böljan.
Först stod barnen i tur och då var det pyssel, tomtebesök, godispåsar och fika som stod på menyn.

På kvällen var det sedan de vuxnas tur. Nästan 50 personer hade hörsammat vår inbjudan till festen.
Har bjöds det på glögg, gissningslekar på julsånger i form av charader, fam Nyströms goda Janssons frestelse, lotterier och sång och dans från
Don Cascos orkester. På nattkröken bjöds det även på korv med bröd och sedan fortsate dansen!

En jättetrevlig julgransplunding där de som ordnat allt detta för barnen och för  de vuxna hade gjort ett fantastiskt arbete!  Heder till er!
 


Tjejkvällen

Den 5 november2015  inbjöds alla tjejer till en egen Tjejkväll. Ca 60 tjejer kom till träffen. Här visades kläder, smycken och skor. 
Borden var dukade i glada färger. Det bjöds på jättegoda pajer med sallad och bröd därtill och naturligtvis efterföljande kaffe med kaka.

Återigen en mycket trevlig kväll. 
Ett stort tack till alla som bidrog till att träffen kunde genomföras!

 

MEDLEMSFEST

Åter en trevlig medlemsfest på Böljan
Lördagen den 12 september 2015 inbjöds alla medlemmar till en medlemsfest på Böljan för att fira att första etappen av ny- och ombyggnaden är klar.
Ca 35 medlemmar kom till festen. Visst hade vi hoppats på att fler skulle hörsamma vår inbjudan - men vi som kom hade mycket trevligt.

Vi började med lite tävlingar och frågesport, det bjöds på bål och därefter intog vi de trevligt dukade borden. Här bjöds det på rostbiff, potatissallad, sallad och hembakt bröd. Efter detta kaffe med kaka.

Arkitekt Anders Nyqvist berättade om nästa etapp på Böljan som bl.a. gäller köket och en förrådsbyggnad. Han visade också  ritningar över hur köket är tänkt att utformas efter ombyggnaden.
Ett stort tack till alla som bidrog till att vår medlemsfest blev så lyckad!
 

INFORMATIONSKVÄLL

Vilken trevlig information AxelPersson bjöd på den 12 augusti 2015 på Böljan!
Nästan 60 personer var närvarande! Vi fick veta många "nya" namn på både uddar och skär runt Björkön och hur namnen uppkommit! Förhoppningsvis fick även Axel veta en hel del om både platser och gamla fastigheter runt Björkön av de närvarande!
 


Drygt 80 kom till sommarens allsångskväll på Böljan.

Anna Tornehagen fick igång publiken med Böljans egen sång "Om du börjar att gnola en visa"!  Trots det rapporterade dåliga vädret denna julikväll, kom det drygt 80 pers.  till Böljan. Vi tror inte att någon ångrade sitt deltagande. Sångfågeln Anna fick alla att känna sig på ett strålande humör. Med sin sång, gitarr- och dragspelskomp och sina historier gladde hon alla. Även lokala förmågor äntrade scenen och underhöll publiken.
Kaffe och macka serverades i pausen då även lotter såldes. Högsta vinsten var en vinkyl.


ÅRSMÖTET 2015

Årsmötet hölls den 30 maj och 24 med-lemmar var närvarande. 
Den nuvarande styrelsen omvaldes och beviljades ansvarsfrihet för det gågna året.

Årsmötet beslutade bl.a. att en ny kompletterande in- och utfart ska anordnas av trafiksäkerhetsskäl.

Ett glatt budskap lämnades också under mötet - Boverket har beviljat Böljan ytterligare 130.000 kronor - att användas till bl.a. ombyggnad av kök.

Årsmötesprotokollet kommer att läggas ut på hemsidan så snart detta är justerat.
 

VALBORGSMÄSSOFIRANDET 2015

Trots vädret kom många glada valborgsmässofirare till loaklen. Brasan kunde inte tändas på grud av det blåsiga vädret, men vårglädjen var det inget fel på trots detta!
Den nybildade Böljankören underhöll oss och värmde oss i den kyliga blåsten.

Vår lokal fylldes till bristningsgränsen när ca 130 personer hade samlats för att fika, träffas och vänta på lottdragningen. 
Flera dignande vinstbord hade dukats upp och många glada besökare kunde senare på kvällen lämna lokalen med sina vinster!

Ett stort tack till alla som bidrog till att denna kväll blev till ett trevlig minne!

Boverkets bidrag

Som vi nämnde i vårt nyhetsbrev i slutet av förra året har Böljan ansökt om att få Boverkets bidrag för handikappanpassning av lokalen med ny entré inkl. ramp samt två nya toaletter varav en RWH (anpassad för rullstolsburna) på 200.000 kr utbetalat. Pengarna har utbetalats i januari 2015 vilket innebär att Böljan kan betala våra utestående räkningar till Göran Wedin, som förskotterat både arbete och materialinköp och till Jan-Olof Björklund som levererat främst byggnadsmaterial.

Föreningens styrelse vill tacka alla som bidragit till att den första stora ombyggnadsetappen har kunnat genomföras på ett bra sätt, ingen nämnd och ingen glömd.

Föreningen planerar nu för att genomföra etapp 2 som innebär att ett helt nytt kök ska inredas, ett nytt förråd byggas och en ny upp-värmning anordnas i lokalen. För detta projekt har föreningen redan fått det tidigare beslutade bidraget på 90.000 kr av  Sundsvalls kommun. Dessa pengar räcker dock inte varför vi har ansökt om ett nytt bidrag från Boverket på 180.000 kr. Besked om detta beviljas får vi först till sommaren vilket innebär att etapp 2 kan påbörjas först därefter.

Innan dess är vår förhoppning att vi under våren ska hinna göra klart den nya utvändiga trappan till hyreslägenheten samt isolera och panela fasaden som återstår på baksidan av huset. I samband med detta behöver ett fönster flyttas så att ljusinsläppet till samlingslokalen förblir detsamma som nu.

För att föreningen ska kunna fortsätta att genomföra de planerade projekten behöver vi minst samma stöd och uppslutning från medlemmarnas sida som vi har haft under etapp 1, vilket vi tror och hoppas på!
 

VÅRT ÖPPETHÅLLANDE UNDER SPORTLOVET
Öppethållandet på Böljan under sporlovet blev uppskattat! Vi hade många trevliga besök under veckan. 
Vi undersöker nu möjligheten att hålla öppet varje helg under våren! Vill du hjälpa till med bak eller att vara på plats - kontakta
Eivor på 070 734 20 58!


JULGRANSPLUNDRINGEN 
den 10 januari 2015


Ca 15 barn kom till vår julgransplundring. Här träffade barnen tomten, de dansade kring granen, lekte och fikade.

På kvällen var det åter dax för fest - då för de lite äldre.
Ca 45 personer deltog. En trevlig kväll där kvällens underhållning var trubaduren Jonas Bergmansson. 
Det serverades en jättegod Janssons Frestelse, kaffe med god hembakad kaka. Senare på kvällen bjöds det på lite "nattamat".

                                   ------------------

Ett stort tack till alla som hjälpt till med de båda festerna! 

 

Bygdegårdsföreningen Böljan
Verksamhetsberättelse 2013/2014

Verksamhetsåret sträcker sig enligt stadgarna från 1 maj till 30 april nästa år.

Vid föreningens förra årsmöte den 1 juni 2013 valdes följande styrelse

Ordförande:  
Birger Svensson

Ledamöter:    
Bernd Magnusson, Carina Nylander, Staffan Nyström och Therese Tiderman             
           
Suppleanter:  
Eivor Carlsson, Markus Björklund
 
Revisorer:      
Stig Vedin, Åsa Forsberg

Valberedning:            
Göran Wedin, Inga-Lill Svedblom
 
Vaktmästare:             
Markus Björklund
 
Festkommitté:                   
Anders Björklund, Janet Eckman, Monika Detlefsen, Margareta Jansson, Bernd Magnusson och Michael Åhlund. Janet Ekman utsågs som sammankallande

 
Styrelsen har under året hållit 7 protokollförda sammanträden och arbetet har, sedan Boverket i maj 2013 beviljat ett bidrag på 200.000 kr för handikappanpassning av lokalen med ny entré och två nya toaletter, varav en RWH, koncentrerats på att genomföra de av  styrelsen beslutade byggnadsåtgärderna.

 
Medlemsantalet
Vid utgången av verksamhetsåret hade Bygdegårdsföreningen Böljan 204 medlemmar, varav 18 under 18 år. Medlemsantalet har ökat under året och enligt styrelsen är det viktigt att medlemsantalet fortsätter att öka inte minst för att bredda basen för föreningens verksamhet.

Ekonomi
Genom intäkter från ett flertal evenemang samt medlemsavgifter har föreningen som framgår av den ekonomiska redovisningen en stabil ekonomi. Samtliga upprustningsåtgärder som ingår i handikappanpassning av lokalen, och som föreningen fått bidrag från Boverket för, redovisas som ett särskilt projekt. Projektets kostnader finansieras under byggnadstiden, och i avvaktan på utbetalningen av statens bidrag som kan ske först under 2015, till största delen av sponsorer och till en mindre del av föreningen. Det mesta av arbetet har utförts av föreningens medlemmar, men för en del nybyggnadsarbeten har arbetskraft anlitats.

Sponsring 
Under året har föreningen sponsrats med såväl pengar som material. Många inköp har skett till rabatterade priser och mycket lotterivinster har skänkts från flera företag. En sponsortavla som redovisar de ekonomiskt största bidragen till föreningen har iordningsställts och finns i lokalen

Gjorda bidragsansökningar
Under hösten 2013 sökte föreningen bidrag hos Sundsvalls kommun för planerade upprustningsåtgärder av främst kök, utvändig trappa till lägenheten och nytt förråd. I december beviljade kommunen föreningen 90.000 kr för åtgärderna att genomföras under 2015. Pengarna utbetalas efter åtgärdernas genomförande. Med detta bidragsbeslut som grund har föreningen återigen sökt bidrag hos Boverket på 180.000 kr för motsvarande åtgärder, eftersom ett nytt statligt bidrag kräver en kommunal medfinansiering. Boverket beslutar om nytt ev. bidrag i maj 2014.

Fastigheten
Arbetet med att tilläggsisolera, sätta ny panel och ribb samt måla har fortsatt och nu återstår endast del av baksidan fram till tillbyggnaden av det planerade nya förrådet.

Arbetet med handikappanpassning av lokalen har till största delen gjorts färdigt. Det som framför allt återstår är inredningen av de båda toaletterna, färdigställande av el- och vvs-anslutningar samt att göra en ramp till altandäcket. Det saknas även plåt på altantaket. En ny entrétrappa planeras att byggas på samma plats som den nuvarande.

Lägenheten över lokalen har i samband med ombyggnaden fått ett nytt sovrum. Sovrummet är ännu inte inrett men det arbetet planeras ske under sommaren och hösten.

Under året har en inspektion gjorts av murstocken av sotningsdistriktet, för att se om den går att använda för uppvärmning av den stora samlingssalen under vintern. Resultatet av provtryckningen blev att murstockens övre del är otät och måste muras om samt att några rör på vinden måste isoleras. Genomförs åtgärderna behöver en ny provtryckning genomföras innan eldstaden kan bli godkänd för t.ex. pelletseldning.

Genomförda aktiviteter
Trots allt pågående arbete med upprustning av lokalen har under verksamhetsåret endast en planerad aktivitet behövt ställas in nämligen julgransplundringen för barn med efterfest för vuxna i januari. Även sportlovsveckans aktiviteter fick ställas in p.g.a. av snöbrist. Att så många evenemang ändå kunnat genomföras är i första hand festkommitténs förtjänst.

Följande aktiviteter har genomförts·        

-         Årsmöte - ca 20 närvarande medlemmar

·         Sommarfest  -  ca 60 matglada gäster

·         Allsång med Marie Söder - ca 50 deltagare

·         Surströmmingsfest -  ca 40 deltagare

·         Adventsglögg/julmarknad- ca 50 deltagare varav flera var barn

·         Valborgsfirande - ca 140 deltagare

·         Gåbingo under såväl höst som vår - ca 25-30 deltagare varje söndag

·         Uthyrning av lokalen

·         2 nyhetsbrev har utgivits

·         Ny Hemsida; föreningen har bytt leverantör till hemsida24 men adressen är                        densamma som tidigare böljan.org(även bgfböljan@hemsida24.se fungerar)

·         Bygdegårdsföreningen Böljan finns även på Facebook

Varmt  tack
Styrelsen vill rikta ett varmt tack till alla medlemmar som på frivillig väg bidragit till att arbetet med renoveringen av bygdegårdsförening fastighet blivit möjlig och att de aktiviteter som medlemmarna inbjudits till har kunnat genomföras! Ett varmt tack även till våra sponsorer som på olika sätt valt att stödja vår verksamhet!


 2014-05-31

                                                 
Birger Svensson
ordförande

Staffan Nyström                         Bernd Magnusson                          Carina Nylander


Therese Tiderman                         Markus Björklund                           Eivor Carlsson

Aktiviteter under 2014

Valborgsmässofirande

Trots det kalla vädret var det många som samlades vid bygdegårdsföreningens brasa. Som vanligt var lotterierna populära och det fanns många lyckliga vinnare i lokalen.

Gåbingo
Under våren har två bingosöndagar anordnats.

Ca 30-40 personer har deltagit i aktiviteterna vid varje tillfälle. Försäljning av kaffe, smörgåsar, korv m.m. har bidragit till att stämningen har varit på topp. 
Säsongens sista bingosöndag går av stapeln den 8 juni .
 

TJEJKVÄLLEN BLEV EN SUCCÉ!

Drygt 40 tjejer sökte sig till bygdegårdsföreningen på torsdagskvällen den 5 maj.
Här visades det kläder och testades olika hudvårdprodukter!

Goda pajer med tillbehör stod på menyn! Kaffe och kaka därtill!

En mycket trevlig kväll som avslutades med vinstutdelning till de lyckligt lottade - med rätt lottnummer!

Ett särskilt tack till Eivor och Åsa som var arrangörer för kvällen!

Se under fliken "Aktuellt" där finns några bilder från kvällen!

Allsång på Böljan


Onsdagen den 2 juli kl 19 kör vi igång med vår allsång under ledning av allas  vår Marie Söder.

Entréavgift 100 kronor  
I avgiften ingår vinstchans samt kaffe med dopp

(Barn under 15 år går gratis)

Välkomna!


Är det dåligt väder kör vi allsången inomhus!

Årsmötet 
26 medlemmar deltog på årsmötet som hölls den 31 maj. Mötet beslutade att ge styrelsen ansvarsfrihet för det gågna året. Omval skedde i enlighet med valberedninges förslag, vilket innebär att styrelsens sammansättning är oförändrad.

På mötet diskuterades bl.a. ny infart till lokalen. Styrelsen gavs i uppdrag att ytterligare bereda frågan.

Medlemmarna fick även information om att Boverket inte beviljat ytterligare bidrag till fortsatt upprustning av bl.a köket. Detta innebär att styrelsen kommer att undersöka vilka möjligheter som finns att finansiera upprutningen på annat sätt.

Mötet avslutades med att några medlemmar i föreningen fick ta emot uppskattning i form av olika gåvor där medlen till gåvorna samlats in bland medlemmarna. Initiativtagare till detta var Kicki Björklund. På bilden ovan ses de medlemmar som särskilt honorerades. 

Allsången på Böljan
Ca 50 personer hade hörsammat inbjudan till allsången den 2 juli. Marie Söder och Hans-Erik Bergman stod för underhållningen.
Den nya fina altanen som även kan användas som scen nyttjades för första gången.

Det bjöds även på fika och lotteri!

En mycket trevlig kväll på Björkön!


Surströmmingsfesten
Ca 40 personer deltog på föreningens surströmmingsfest den 23 augusti. En jättetrevlig tillställning med lite komikinslag, glada deltagare, god strömming och sill, härlig musik av Marie & Hans-Erik, lite dans och stor gemenskap. Ett jättetack till festkommittén som åter fixade en trevlig fest!

Se lite fler bilder under fliken "Aktuellt".